VEGGIE: Revoluționând producția vegetală – Cultivarea legumelor proaspete în spațiu

În călătoria lor în spațiu, astronauții se confruntă cu provocări unice, inclusiv cu privire la alimentație. Din acest motiv, NASA a dezvoltat Veggie, un sistem revoluționar de producție vegetală care le permite astronauților să crească și să consume legume proaspete pe Stația Spațială Internațională (ISS). La bază folosește aceleași concepte a culturii Hidroponică. Veggie este mai mult decât o sursă de hrană, este și o modalitate de a spori starea de bine și satisfacția echipajului pe parcursul misiunilor lor în spațiu. Să explorăm împreună cum funcționează acest sistem și ce rezultate a obținut până acum.

Caracteristici ale sistemului Veggie:

Veggie este un sistem de creștere a plantelor conceput special pentru mediul de microgravitație al spațiului. Acesta constă într-un set de șase perne speciale umplute cu un mediu de creștere pe bază de argilă și îngrășăminte. Aceste perne sunt esențiale pentru a distribui în mod echilibrat apa, substanțele nutritive și aerul în jurul rădăcinilor plantelor, evitând astfel înecarea acestora în apă sau lipsa de oxigen din cauza modului în care fluidele se comportă în absența gravitației.

Una dintre principalele provocări în creșterea plantelor în spațiu este orientarea și ghidarea creșterii acestora în absența gravitației. Pentru a rezolva această problemă, Veggie utilizează o bancă de LED-uri care emit o gamă de lumini adecvată pentru creșterea plantelor. De obicei, camera Veggie emite o lumină de culoare roz-magenta, deoarece plantele reflectă multă lumină verde și utilizează mai multe lungimi de undă roșii și albastre.

Rezultatele obținute până acum:

Până în prezent, sistemul Veggie a avut succes în creșterea și recoltarea unei varietăți de plante în spațiu. Printre acestea se numără trei tipuri de salată, varză chinezească, muștar mizuna, varză roșie rusească și flori de zinnia. Astronautul Scott Kelly a fost în special încântat de florile de zinnia, capturând o fotografie cu ele în spațiu, plutind în mod impresionant în cupola Stației Spațiale Internaționale.

O preocupare importantă a fost creșterea microbilor dăunători pe produsele vegetale. Până în prezent, nu s-au detectat contaminări nocive, iar hrană produsă în sistemul Veggie a fost sigură și gustoasă pentru echipajul de pe stație.

Perspectivele viitoare:

Echipa de la Centrul Spațial Kennedy al NASA are planuri ambițioase pentru Veggie. Printre acestea se numără extinderea culturilor și includerea unor plante precum roșiile și ardeii. Alimente precum fructele de pădure, unele tipuri de fasole și alte alimente bogate în antioxidanți ar avea avantajul suplimentar de a oferi o protecție împotriva radiațiilor spațiale pentru astronauți.

VEGGIE este o realizare remarcabilă în domeniul producției vegetale, atât în spațiu, cât și pe Pământ. Acest sistem inovator oferă astronauților posibilitatea de a avea acces la alimente proaspete și nutritive în timpul misiunilor lor în spațiu, sporind bunăstarea lor și îmbunătățind dieta lor. În același timp, Veggie reprezintă o tehnologie promițătoare pentru a ne ajuta să cultivăm propriile noastre legume acasă, economisind bani și spațiu. Cu continuarea cercetărilor și îmbunătățirea acestui sistem, ne putem aștepta la viitoare realizări extraordinare în domeniul agriculturii spațiale.

Share on:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
× WhatsApp