Microplantele ca și componentă funcțională a dietei umane

Introducere

Bolile cronice devin tot mai răspândite în Europa și reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității și morbidității. Afecțiunile cronice precum infarctul, cancerul, diabetul, osteoartrita, Alzheimer și Parkinson, care acum câteva decenii erau considerate în principal o problemă a populației în vârstă. Acestea afectează acum puternic și persoanele de vârstă mijlocie și tinerii din zilele noastre. Acest lucru reflectă în mare măsură efectul cumulativ al condițiilor de viață sau expunerea la diverși factori de risc. Beneficiile multor plante mature pentru sănătatea și dezvoltarera dietei umane sunt bine cunoscute, însă persistența culturii lor pe terenuri agricole prin intermediul chimizarii solului poate genera diverse îngrijorări. însoțită adesea de cel puțin două dizabilități cronice.

În Uniunea Europeană (UE), speranța de viață a crescut semnificativ în ultimii ani, dar îmbătrânirea este. În acest context, inovațiile agricole care pot reduce impactul influențelor externe sunt binevenite. În prezent, microplantele sunt cultivate folosind tehnici de hidroponie, care sunt cele mai populare. Speculăm că atunci când se acumulează dovezi privind impactul lor biologic, aceste plante ar putea deveni o nouă sursă interesantă de hrană pentru îmbunătățirea sănătății umane.

Microplantele

Microplantele au devenit tot mai populare în ultimii ani, iar această popularitate este în creștere datorită creșterii conștientizării publicului la nivel global cu privire la alimentația sănătoasă. Microplantele reprezintă plante tinere și imature situate între stadiile de germinare și frunze verzi din procesul lor de dezvoltare. Di Gioia menționează că nu toate frunzele tinere delicate sunt considerate microplante. Acestea au o înălțime de aprx. 1 până la 3 cm și sunt recoltate, în medie, între 7 și 14 până la 21 de zile după plantare.

Datele științifice sugerează că microplantele sunt mai bogate în polifenoli, glucozinolați, vitamine, minerale sau carotenoide. De asemenea, acizii grași saturați sau nesaturați sunt mai abundenți în comparație cu plantele adulte. Pentru microplantele de ridiche, s-a constatat un conținut ridicat de glucozinolați, care sunt cruciale în prevenirea cancerului la oameni. De asemenea, microplantele de broccoli prezintă un puternic antioxidant, antiinflamator, anticancerigen, antidiabetic sau antiobezitate în comparație cu plantele adulte.

Efectele benefice pentru sănătate

După cum am subliniat deja în secțiunile anterioare, microplantele devin recunoscute ca o sursă nouă de substanțe active fiziologic, iar popularitatea lor crește vertiginos datorită unei varietăți de factori nutriționali și chimici care ajută la dezvoltarea dietei umane.

Cercetările actuale s-au extins treptat, în timp ce studiul pilot a confirmat eficacitatea în reducerea glicemiei, controlul greutății și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Potențialul anti-cancer al microplantelor

Tumorile maligne sunt a doua cauză de deces la nivel global și există o prognoză de creștere a incidenței în următorii câțiva ani. Prin urmare, există o cerință urgentă pentru prevenirea cancerului rentabilă prin creșterea aportului de fitochimice bioactive din plante. Microplantele, cu o varietate de polifenoli, vitamine, carotenoide și minerale, sunt considerate promițătoare în prevenirea cancerului și au capacitatea reglementată de a afecta procesele și mecanismele metabolice specifice din celulele canceroase.

Potențialul anti-inflamator al microplantelor

În general, inflamația joacă un rol critic în progresia mai multor boli, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare și obezitatea. Se crede că volumul mai mare de substanțe fitochimice, reglează sistemul imunitar și previn bolile și problemele de sănătate.

Share on:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
× WhatsApp