Știința din spatele microplantelor

Alimentele joacă un rol esențial în evoluția culturii umane. Ele sunt necesare pentru a sprijini creșterea, dezvoltarea și supraviețuirea umană prin furnizarea de calorii și nutrienți esențiali. Alimentele nu doar hrănesc, ci oferă și un avantaj semnificativ în prevenirea și atenuarea problemelor de sănătate în diverse culturi. În acest context, noi alimente, cum ar fi microplantele, au apărut ca surse alimentare care pot promova sănătatea.

Primele apariții:

Potrivit industriei locale, încă din anii 1980, bucătarii din San Francisco și California, au început să folosească microplante. Inițial, nu erau multe soiuri oferite, cele disponibile fiind  rucola, busuioc, sfeclă, kale și coriandru. În prezent, există peste 100 de soiuri de microplante disponibile în întreaga lume. Acestea includ tipuri populare precum broccoli, chives, ridiche, mazăre, floarea-soarelui, linte, etc., fiecare oferind arome unice și beneficii nutriționale specifice.

Compoziții chimice ale microplantelor:

Compoziția chimică a microplantelor diferă considerabil de cea a formei mature. În această secțiune, va fi abordat conținutul de vitamine, carotenoide, minerale, glucozinolați și polifenoli din microplante.

  • Vitamine: vitamina K1 (Filochinona), este necesară pentru coagularea sângelui și remodelarea osoasă. Din cele mai recente cercetări, amarantul are cea mai mare concentrație de filochinonă la 4,1 μg/g. În general, microplantele de culoare verde sau roșu strălucitor dețin concentrații mai mari de filochinonă (2,8 – 4,1 μg/g).  Vitamina E prezintă un rol de antioxidant, protejând membrana celulară. Ridichea Daikon are cele mai mari concentrații de tocoferol în forma α (87,4 mg/100 g FW) și γ (39,4 mg/100 g FW).
  • Carotenoide: este un pigment de culoare roșu-portocaliu găsit în fructe și legume. Carotenul este cel mai bine cunoscut ca precursor al vitaminei A și participă la roluri fiziologice critice, inclusiv viziune și dezvoltare. Măcrișul roșu deține cea mai mare concentrație de β-caroten, de 12,1 mg/100 g.
  • Minerale: Mineralele sunt nutrienți importanți pentru oameni. La fel ca in cazul vitaminelor, mineralele indeplinesc functii esentiale in corpul uman. Există informații precum microplantele de broccoli au între 1,15 și 2,32 ori mai multe minerale, inclusiv fosfor, potasiu, magneziu, mangan, zinc, fier, calciu, sodiu și cupru, decât planta matură. 
  • Polifenoli și glucozinolați: sunt o categorie largă de compuși bioactivi care au fost asociați cu prevenirea mai multor boli cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, obezitatea și cancerul. Microplantele de varză roșie (71,01 μmol/g) a are o concentrație mai mare de polifenoli decât varza roșie matură (50,58 μmol/g).

Pe scurt, microplantele par să aibă valori nutriționale mai mari decât plantele mature, în ciuda greutății și mărimii acestora.

Prevenirea obezității, bolilor cardio-vasculare și a diabetului tip 2:

Pe baza volumelor de literatură, precum și a studiilor experimentale, consumul unei diete bogate în fructe și legume este adesea recomandat pentru prevenirea acestor boli. De asemenea multe căi legate de inflamație pot fi redresate de compuși bioactivi care se regăsesc din abundență în microplante. Microplantele de varză roșie par să prevină creșterea în greutate indusă de dieta bogată în grăsimi. Deși mecanismul rămâne neclar, efectele acestor microplante pot fi legate de capacitatea de a reduce adipogeneza. S-a raportat că mai multe substanțe fitochimice găsite în legume/microplante, cum ar fi I3C și un metabolit al β-carotenului, acidul retinoic (RA), pot suprima adipogeneza. 

Prevenirea cancerului prin microplante:

Acționând prin căi anti-inflamatorii, microplantele pot proteja sau pot preveni cancerul. Compușii derivați din dieta cu microplante, cum ar fi I3C și DIM, au fost raportați că activează enzimele implicate în metabolismul xenobiotic de mai multe grupuri. Capacitatea de a activa metabolismele xenobiotice (de exemplu, căile AhR și Nrf2) va permite celulelor să acționeze și să elimine mai bine agenții cancerigeni.

Share on:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
× WhatsApp